Een voorbeeld uit de praktijk met klassieke homeopathie

Een vrouw komt in de praktijk. Zij heeft al tijden last van hoofdpijn. Ze is altijd al gevoelig geweest voor hoofdpijn maar nu is het de laatste tijd verergerd. Ook is zij de laatste tijd behoorlijk somber. Eigenlijk wil ze niet over haar klachten praten, ze lost het zelf wel op.

Op doorvragen blijkt dat ze de hoofdpijn al jaren heeft, eigenlijk al zolang ze getrouwd is. Kortgeleden had ze weer een aanvaring met haar vader. Hij is het niet eens met de keuze van haar partner en vindt dat zij haar leven vergooit. Zij wil de relatie met haar vader niet schaden en houdt dan maar haar mond. Ze zit hier erg mee, hij kwetst haar voortdurend met zijn opmerkingen en kritiek. Vooral naar haar partner wil ze dit niet weten, ze vindt het heel erg voor hem en houdt haar mond hierover. Eigenlijk al haar hele huwelijk heeft haar vader hier voortdurend commentaar op. Ze wordt er moe van.

Als je hier kijkt met een frisse homeopathische blik en je hoort de rest van haar verhaal dan valt je op dat het een hele gevoelige vrouw is en door haar gevoeligheid ook kwetsbaar. Kwetsbaar voor gedrag van anderen. Elk homeopathisch middel heeft zijn eigen kenmerken en rode draad en daarmee zijn eigen totaalbeeld. Dit verhaal van deze vrouw doet denken aan één specifiek homeopathisch middel waarbij gevoeligheid en kwetsbaarheid op de voorgrond staan. Hoofdpijn, somber of depressief en je terugtrekken om maar niet nog meer gekwetst te worden, horen ook bij dat totaalbeeld.

Ze neemt het middel 1 dag in en merkt de dag erna dat haar hoofdpijn erger is geworden. Zo’n reactie wordt ook wel de homeopathische beginverergering genoemd. Deze hoeft niet op te treden, maar als het wel gebeurt, wordt dit gezien als een goed teken. Een signaal dat het lichaam in actie gebracht wordt en vaak is zo’n beginverergering kortdurend, een halve dag tot soms 1 tot 2 dagen.

En inderdaad, haar hoofdpijn zakt weer na 1 dag af en in de weken erna merkt ze dat de hoofdpijn verder verbetert. Ook kan ze meer afstand nemen van haar vader en zijn opmerkingen raken haar niet meer zo. Ze voelt zich rustiger en meer zeker over haar huwelijk. Ook naar haar partner durft ze hier meer over te praten.

Na een half jaar is haar hoofdpijn zo goed als wat verdwenen. Het homeopathische middel heeft ze nog 2x in moeten nemen, toen de hoofdpijn weer leek terug te keren. Maar nu is al maanden stabiel en heeft geen last meer van haar hoofd.

Dinsdag 19-2-2019

Het homeopatisch middel uit het voorbeeld in beeld gebracht