NLP (NeuroLinguïstisch Programmeren)

NLP gebruik ik vooral als coachingsinstrument. Binnen de NLP let je op hoe je communiceert, met jezelf, met je omgeving. Met andere woorden, hoe praat je met jezelf? Hoe beïnvloed je je zenuwen, je hoofd en hierdoor tegelijkertijd je hele lijf met je gedachtes en je gedrag?

Heel veel van deze communicatie komt tot uiting in je woordkeus, dus hoe je letterlijk de dingen verwoordt. Door hier als coach op te letten en op in te spelen, door op de emoties te letten die bij de client hierdoor ontstaan, kun je als coach al heel snel bij de kern van de problemen van jou als cliënt komen, bij dat wat er ècht speelt bij jou van binnen.

Maar tegelijkertijd kun je hiermee ook heel efficiënt inzoomen op dat wat je wilt bereiken. Door het goed te verwoorden, door er op een goede manier over te denken, door er een goed beeld over te krijgen, geven wij een signaal aan ons onbewuste om hiermee aan de slag te gaan. En door gerichte oefeningen kun je dit proces verder versterken.

NLP is ook een heel pragmatisch instrument. Dat betekent dat het zich richt op dat wat effectief werkt binnen de communicatie, wat zich dus in de praktijk bij anderen al heeft bewezen. De vaardigheden en inzichten van anderen komen hiermee ter beschikking van iedereen. NLP kan je zo steeds verder helpen in je ontwikkeling.