Een voorbeeld

De ziekmakende invloed van stress en emoties op het lijf

Het ongelooflijk fijnzinnige samenspel tussen de psyche en het lichaam

Vind de juiste tegenkracht.

Een man krijgt opeens klachten in zijn rechter bil, ergens onder zijn heup. Het is een snijdende pijn die erin geschoten is. Naarmate de tijd vordert, neemt deze klacht steeds heftiger vormen aan. Was het alleen eerst de pijn die hinderde, op een gegeven moment beïnvloedt het ook zijn lopen. Hij loopt ongelukkig en na een aantal weken kan hij ook niet meer sporten en loopt hij kreupel. De pijn wordt continu en heftiger.

De oorzaak van de pijn valt moeilijk aan te wijzen. Als je kijkt naar de heftige dingen die gebeurd zijn, valt één ding vooral op. Een paar dagen ervoor kreeg hij een heel vervelend e-mailbericht waarbij iemand hem  probeerde klem te zetten op een heel aanmatigende toon. Er wordt totaal over hem heengelopen. Hij weet even niet wat hij er mee moet.

Vier weken later komt van dezelfde persoon een soortgelijk bericht met dezelfde eisende en aanmatigende toon. En opnieuw heeft het groot effect op zijn rust en stemming. Maar nu is hij het zat. Hij stuurt een e-mail terug waarbij hij zijn boosheid direct en duidelijk uit en de vloer aanveegt met alle argumenten. Allemaal op een correcte en niet mis te verstane manier.

En dan gebeurt er iets bijzonders. Binnen drie dagen voelt hij opeens een verandering in zijn heup. De klacht is aan het verdwijnen en hij gaat weer beter lopen. Binnen een week is hij de pijn totaal kwijt en kan hij weer volop sporten. De klacht is nooit meer teruggekomen.

En dan valt alles op zijn plek en begrijpt hij opeens hoe alles in zijn werk is gegaan. Hij moest even van zich aftrappen, maar wel op een manier die in kracht genoeg tegenwicht bood.

De persoon in het voorbeeld ben ik zelf. Het is een persoonlijke ervaring van mij.

Dit is voor mij een voorbeeld hoe als iets je raakt en je raakt erin verstrikt, het in je lichaam kan gaan zitten. Vaak is dit op hele kenmerkende plaatsen die iets zeggen over de verstoring en dat wat je raakt. De persoon in het voorbeeld kreeg de klacht in zijn bil, bij de plaats waar het been beweegt in zijn bil. De plek waar de beweging vandaan komt om van je af te kunnen trappen.

Het is ook een voorbeeld dat als je de juiste tegenkracht in de juiste sterkte kan vinden, de verstoring in het lijf ontkracht kan worden. Het lijf kan weer gaan herstellen.

Op dezelfde manier zie ik dat in de homeopathie werken. Elk homeopathisch middel kent zijn eigen specifieke klachtenpatroon waar het bij werkt en elk middel is er in verschillende sterktes. Is het specifieke middel te zwak dan zie je niet voldoende reactie. Het homeopathisch middel moet ook in sterkte precies passen bij de ernst van de verstoring.

Ook vergeleken met de hypnotherapie zie ik overeenkomsten. De visualisaties waar je mee werkt, moeten precies aansluiten bij hoe iemand zijn klachten ervaart. Visualisaties die er toe doen, worden als krachtig ervaren en sluiten qua intensiteit ook aan bij hoe iemand iets ervaren heeft.

Eric Koedam